|
|
|
Wymagania dotyczące higieny pasz
|
Ogoszenie ogólne
|
2010-12-03
|
Wszystkie podmioty prowadzce dziaalno w zakresie produkcji, przetwarzania, transportu lub dystrybucji pasz winny speni warunki okrelone w rozporzdzeniu (WE) nr 183/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 stycznia 2005 roku ustanawiajcego wymagania dotyczce higieny pasz (Dz.U. WE nr L 35 z 08.02.2005r).
S to przedsibiorstwa produkujce rnego rodzaju mieszanki paszowe, dodatki do pasz, prefiksy, ale rwnie rolnicy indywidualni wytwarzajcy produkty, ktre mog by wykorzystywane w ywieniu zwierzt, w tym m.in. zboa, roliny okopowe, strczkowe, siano oraz mleko i rolnicy, ktrzy stosuj pasze w ywieniu zwierzt przeznaczonych do produkcji ywnoci bez wzgldu na to, czy pasze wyprodukowali sami, czy te w caoci j zakupili.
Podmioty wyej wymienione zobowizane s do zgoszenia Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii waciwemu ze wzgldu na miejsce prowadzenia swojej dziaalnoci, celem rejestracji lub zatwierdzenia.
Kolejnym krokiem w realizacji postanowie rozporzdzenia jest zoenie owiadczenia o spenieniu przez podmiot wymogw waciwych dla danego rodzaju dziaalnoci.
Podmioty brany paszowej oraz rolnicy prowadzcy dziaalno w zakresie produkcji pasz na wasne potrzeby do ywienia zwierzt gospodarskich, ktrzy dotychczas nie zoyli zgoszenia lub owiadczenia powinni to uzupeni w trybie pilnym.
Brak wpisu do rejestru moe w przyszoci skutkowa odmow odbioru zwierzt przez zakady przetwrstwa misnego i mie wpyw na obnienie dopat bezporednich.
Stosowne druki mona pobra w powiatowych inspektoratach weterynarii. Szczegowych informacji udziela Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Ostrowcu w., ul. Iecka 37, tel. (41) 2475157
|
|
|